Články BOZP

OTÁZKA:  V práci sme v dielni natlačení ako sardinky, pri manipulácií sa navzájom dotýkame, je to v poriadku? A vo vedľajšej dielni nemajú ani okno?

Pracoviskom sa rozumie miesto, ktoré je určené na výkon práce zamestnancov v priestoroch zamestnávateľa, na ktoré má zamestnanec prístup počas výkonu práce.

Zamestnávateľ je povinný zabezpečiť, aby pracovisko spĺňalo požiadavky na bezpečnosť a ochranu zdravia pri práci zmysle NV 391/2006 o minimálnych požiadavkách na pracovisko.

Pracovné miestnosti musia mať dostatočnú podlahovú plochu, výšku a voľný priestor, aby sa zamestnancom umožnilo vykonávať prácu bez ohrozenia ich bezpečnosti, zdravia alebo pracovnej pohody. Rozmery voľného neobsadeného priestoru na pracovisku sa musia vypočítať tak, aby umožňovali zamestnancom dostatočnú voľnosť pohybu pri vykonávaní ich práce. Ak to z osobitných dôvodov nemožno dosiahnuť na pracovisku, musí mať zamestnanec zabezpečenú dostatočnú voľnosť pohybu v blízkosti svojho pracovného miesta.

Uvedené nariadenie vlády určuje, že pre jedného zamestnanca má byť na pracovisku voľná podlahová plocha najmenej 2 m2 okrem zariadení a spojovacej cesty. Šírka voľnej plochy na pohyb nemá byť v žiadnom mieste zúžená na menej ako 1 meter!

Svetlá výška pracovísk, na ktorých sa vykonáva dlhodobá práca, má byť pri ploche:

  • do 50 m2 najmenej 2,6 m,
  • 51 až 100 m2 najmenej 2,7 m,
  • 101 až 2 000 mnajmenej 3,0 m,
  • viac ako 2 000 m2 najmenej 3,25 m.

Svetlá výška miestností so šikmými stropmi má byť aspoň nad polovicou podlahovej plochy 2,3 m.

Svetlá výška pracovísk, na ktorých sa vykonáva práca po dobu kratšiu ako 4 hodiny za pracovnú zmenu alebo občasná práca, nemá byť nižšia ako 2,1 m.

Výšky pri ploche 101 až 2 000 m2 a väčšej môžu byť v predajných priestoroch, v kanceláriách a iných pracovných priestoroch, v ktorých sa vykonáva ľahká práca alebo práca v sede, znížené o 0,25 m za predpokladu, že bude pre každého zamestnanca na pracovisku  dostatočný vzdušný priestor. Tým bude vylúčené oslňovanie zamestnancov.

Na pracoviskách má na jedného zamestnanca pripadnúť najmenej:

  • 12 m3 vzdušného priestoru pri práci vykonávanej v sede,
  • 15 m3 vzdušného priestoru pri práci vykonávanej v stoji,
  • 18 m3 vzdušného priestoru pri ťažkej telesnej práci.

Stanovený vzdušný priestor nemá byť zmenšený stabilnými prevádzkovými zariadeniami.

Priestorové požiadavky na pracovisko bez denného osvetlenia.

Voľná podlahová plocha pre jedného zamestnanca má byť minimálne 5 m2 okrem zariadení a spojovacej cesty.

Priestory s celkovou podlahovou plochou menšou ako 50 m2 majú mať, ak to technológia nevylučuje, zrakové spojenie so susednými priestormi, oknami, priezormi a podobne.

Na jedného zamestnanca má pripadnúť najmenej

  • 20 mvzdušného priestoru pri práci vykonávanej v sede,
  • 25 m3 vzdušného priestoru pri práci vykonávanej v stoji,
  • 30 m3 vzdušného priestoru pri ťažkej telesnej práci.

Stanovený vzdušný priestor nemá byť zmenšený stabilným prevádzkovým alebo vzduchotechnickým zariadením

Často však zamestnávateľ veľmi rád zabúda na stanovenie týchto parametrov, najmä preto, že chce ušetriť na m, a tak aj na výdavkoch na celkové náklady. U zamestnávateľa sa takéto správanie z určitého pohľadu dá chápať- úspora miesta je úspora nákladov, žiaľ, na úkor zamestnancov .

V takomto prípade si zamestnávateľ neuvedomuje aj ďalšie následky – okrem tých represívnych (pokút v prípade zistenia nedostatkov), ako napríklad vyššia práceneschopnosť vyplývajúca s nevhodného pracovného prostredia, nespokojnosť a výpovede zamestnancov.

Vplyv prostredia má dopad aj vývoj úrazovosti a chorôb z povolania na daných pracoviskách. Ak pracovníci nemajú dostatočný priestor, osvetlenie, vetranie a atď., môže dochádzať k častejším úrazom z rôznych príčin a z dlhodobého hľadiska sa to odzrkadlí na zdravotnom stave zamestnancov a množstve následných hlásení chorôb z povolania.

Zamestnávateľ z krátkodobého hľadiska síce ušetrí, ale následne náklady, spojené s výpadkom zamestnancov, ich následné nahradzovanie, náklady spojené s pokutami a odškodňovaním sa môžu premietnuť do oveľa vyšších nákladov.

ZÁVER: Ak sa  uvedené parametre  pracoviska nedodržujú, žiadajte u zamestnávateľa nápravu. Ak k nej nepríde, máte možnosť podnetom informovať príslušný inšpektorát práce, ktorý môže zamestnávateľa sankcionovať.

Aj tento článok nájdete na webe v časopise PRIORITY